Jobansøgere lyver da ikke?

Som udgangspunkt er det dumt at lyve. Det virker dog som om, at udviklingen på jobmarkedet de seneste år har medført en lidt uheldig drejning, hvor de halve sandheder florerer som aldrig før.
 
Ifølge Danmarks statistik er der pt. cirka 160.000 ledige i Danmark (forår, 2012), hvilket svarer til cirka 6 % af arbejdsstyrken. Om det tal er højt eller lavt, skal denne artikel ikke diskutere, men krydret med en finanskrise, overbelånte privatøkonomier og den generelle nervøsitet hos virksomhederne, har der længe været lagt en god bund for et presset jobmarked.
 
Der er derfor heftig konkurrence om færre jobs, hvilket får ansøgere til at have en mere risikobetonet ansøger-adfærd. Mange rekrutteringsvirksomheder oplever oftere og oftere ansøgere som bøjer sandheden om deres erfaringer, uddannelse og generelle bedrifter, for at få jobbet. Mange ansøgere føler sig pressede i konkurrencen mod andre ansøgere, som de forestiller sig også overdriver deres meritter.
 
Advarselslamperne bør derfor lyse hos alle der arbejder med rekruttering. Men når presset stiger, er adfærden ikke overraskende. Mennesker snyder og tager de nemme og hurtige genveje, hvis de får lov og risikoen er tilpas lav. Det handler derfor om, at være opmærksom i rekrutteringsprocessen.
 
Halve sandheder er et generelt problem i rekrutteringer. Hvor mange virksomheder, for bare få år siden, oplevede kandidat-mangel, er problemet nu anderledes. Ofte er der rigtig mange ansøgere til jobbene og problemet er nu nærmere, at sortere ansøgere fra, der ikke passer til jobbet. Men, at opdage snyderne kan ikke løses blot ved CV sortering og standard interviews. Så hvad gør den rekrutteringsansvarlige da?
 
Der er desværre ingen nemme veje til løsningen. Overskriften er tid og omhyggelighed:
 

  • Tag dig tid! Brug tiden på at læse ansøgningsmaterialet godt igennem. Her kan du fange mange åbenbare bøjninger af sandheden. Et godt råd er, at sammenligne ansøgerens CV med fx profilen på LinkedIn eller oplysninger fra Google.
  • Brug en professionel! At læse ansøgninger og CV’er og kende de klassiske ”tricks” kræver erfaring og indsigt. Brug derfor penge på at finde en rekrutteringskonsulent du er tryg ved eller tag dig tiden til at lære de basale rekrutteringsteknikker.
  • Brug tests! Testmarkedet er stort og bredt. Personlighedstests, intelligenstests, praktiske tests m.v. er både gode til at teste ansøgere fra forskellige angrebsvinkler, men fungerer også som et glimrende omdrejningspunkt til at tale med ansøgeren om diffuse emner, fx omkring arbejdsadfærd, personlige værdier, moral og etik.
  • Tag referencer! Ring til ansøgerens fortid. Man kan få rigtig meget at vide om en person igennem personens referencer. Det du får at vide ”mellem linjerne” er for resten det vigtigste!
  • Spørg efter en straffeattest! Ofte vil spørgsmålet fremkalde en reaktion!
  • Brug din mavefornemmelse og din sunde fornuft! Kan det passe? Lyder historien fra ansøgeren for god til at være sand, så er der nok noget om snakken.

 
På den anden side. Husk du har med mennesker at gøre, hvor enkelte befinder sig en presset situation, andre er bare begejstrede og vil gerne have jobbet. Uanset, at en ansøger fanges i en usandhed, er det ind imellem menneskeligt at fejle.